Četverokvadratni vučni pretvarač na načelu modulacije širine impulsa : magistarski rad - Macan, Miroslav (M. Macan ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Tema ovog rada je analiza četverokvadrantnog vučnog pretvarača i povratno djelovanje pretvarača na napojnu mrežu. U radu je predstavljen pregled jednofaznih izmjenično-istosmjernih ispravljača s malim utjecajem na mrežu te je odabrana najprikladnija topologija za elektromotorni vlak. Detaljno su analizirane ključne komponente sustava vučnog pretvarača: - matematički model vučnog četverokvadrantnog pretvarača sa statičkim karakteristikama pretvarača, - model mrežnog transformator s magnetskim vezama te nadomjesna shema cijelog transformatora, - model istosmjernog međukruga s rezonantnim filtrom i kondenzatorskom baterijom, - analiza harmoničkih karakteristika četverokvadrantnog pretvarača važna za procjenu utjecaja rada pretvarača na napoju mrežu. Simulacijski model je razvijen korištenjem Ansoft SIMPLORER 6.0 programskog paketa. Valjanost simulacijskog modela potvrđena je usporedbom simulacijskih i mjerenih statičkih odziva sustava, stoga se razvijeni simulacijski i matematički modeli mogu koristiti u daljnjim analizama i poboljšanjima ovog sustava. Ključne riječi: pretvarači za primjenu u vuči, upravljanje pretvaračem, četverokvadrantni pretvarač, upravljački fazno pomaknuti pretvarači, modulacija širine impulsa, tračnička vozila, vučni transformator.