Smanjenje utjecaja interferencije u GSM/EGPRS mobilnim sustavima : magistarski rad - Čimić, Zvonimir (Z. Čimić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
Stalnim razvojem mobilnih sustava operateri su suočeni s nužnošću optimalnog i kvalitetnog korištenja dodijeljenog frekvencijskog spektra. U radu su nakon kraćeg opisa osnovnih postavki zračnog sučelja, te GSM, GPRS i EDGE sustava kao i interferencijskih fenomena, detaljnije obrazložene različite metode smanjenja interferencijskog međudjelovanja radio dijela mobilnih mreža. Opisane su mogućnosti definirane specifikacijama i standardima te funkcionalnostima različitih proizvođača opreme. Posebice su opisane mogućnosti smanjenja interferencije koje nude različite postojeće metode frekvencijskog planiranja (planiranje korištenjem frekvencijskih grupa, automatsko frekvencijsko planiranje, MRP metoda, FLP metoda, dinamička OL/UL struktura i ostale hibridne metode) te ostale tek predložene metode za buduće sustave. Funkcionalnosti kontrole snage i nekontinuiranog odašiljanja nedvojbeno su važan element koji značajno pridonose optimizaciji kvalitete i kapaciteta mreža. Opisani su i relevantni postupci mjerenja, praćenja statistike i ključnih pokazatelja radio dijela mreže. Razvojni put radio dijela GSM/EGPRS mobilnih sustava uključuje i integraciju različitih metoda planiranja pokrivenosti signalom unutrašnjih prostora i korištenje dodatnog frekvencijskog pojasa te hijerarhijske strukture ćelija. Osim opisa osnovne funkcionalnosti određene metode i njenog utjecaja na sustav, poglavlja su popraćena adekvatnim primjerima i rezultatima, kao i osvrtom na postojeću literaturu koja obrađuje opisanu tematiku. Također su opisane planirane i tek predložene buduće aktivnosti u sklopu GERAN koncepta. Ključne riječi: GSM / EGPRS planiranje i optimizacija smanjenje interferencije frekvencijsko planiranje frekvencijsko skakanje kontrola snage nekontinuirano odašiljanje hijerarhijska struktura ćelija korištenje dodatnog frekvencijskog pojasa rješenja za unutarnje prostore GERAN