Primjena analitičkih metoda za dimenzioniranje kapaciteta pristupne prijenosne mreže UMTS : magistarski rad - Barišić, Saša (S. Barišić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
UMTS radio pristupna mreža (UMTS Terrestrial Radio Access Network - UTRAN) bazirana je na ATM i IP prijenosnim tehnologijama, te omogućava široki spektar usluga za mobilne korisnike kao što su video telefonija, internet pretraživanje velikim brzinama, mobilni TV, itd. Različite usluge zahtijevaju različitu brzine i kvalitetu prijenosa pa se stoga prijenosni sustav može opisati preko višeuslužnog modela s gubicima. Ovaj rad se fokusira na primjeni analitičkih metoda za dimenzioniranje IUB sučelja u UMTS mreži koje povezuje radio baznu postaju (NodeB) i radio mrežni kontroler (RNC). Cilj rada je pokazati kako zahtjevi za uspostavu podatkovnih poziva u UMTS mrežama pristižu prema Poissonovom procesu što je preduvjet za korištenje Kaufman-Robertsovog algoritma. U tu svrhu koristit će se mjerenja i podaci prikupljeni iz više komercijalnih UMTS mreža. U radu se analiziraju najvažnije komutacijske alternative u UTRAN mreži kao što su CBR VC, CBR AAL2, Dinamički IP, Statički IP itd. Rad, pored navedenog, sadržava pregled UMTS mreže i protokola u radio pristupnoj mreži, opis UMTS prometnog modela i općenit proces dimenzioniranja. Ključne riječi Pokretna mreža, UMTS, UTRAN, WCDMA, Kaufman-Robertsov algoritam, Poissonov proces, NodeB, RNC čvor, IUB sučelje