Postupci određivanja pokazatelja pouzdanosti visokonaponskih SF6 prekidača : doktorska disertacija - Meštrović, Krešimir (K. Meštrović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2008)
U radu su predloženi postupci odreðivanja pokazatelja pouzdanosti prekidaèa u elektroenergetskim postrojenjima Hrvatske elektroprivrede. Razvijen je sustav za prikupljanje i obradu podataka o kvarovima na prekidaèima. Provedena je detaljna statistièka obrada i analiza prikupljenih podataka na populaciji 1224 prekidaè godina. Odreðena je uèestalost velikog i malog kvara u ovisnosti o vremenu eksploatacije kao i o nazivnom naponu prekidaèa. Rezultati su usporeðeni s rezultatima sliènih anketa o kvarovima prekidaèa u Svijetu. Kako bi se došlo do što toènijih podataka o vladanju visokonaponskih SF6 prekidaèa razvijen je prijenosni sustav za trajno motrenje, koji je bio ugraðen i testiran 3 mjeseca u spojnom polju u transformatorskoj stanici JARUN u Zagrebu, kao i fiksni sustav trajnog motrenja koji æe biti ugraðen tijekom 2008. godine u jedno polje u transformatorsku stanicu MELINA kraj Rijeke. U cilju poveæanja pouzdanosti prekidaèa, predložen je novi postupak odreðivanja pokazatelja stanja koji uzima u obzir rezultate ankete o kvarovima, rezultate dijagnostièkih ispitivanja, rezultate motrenja kao i rezultate postupaka održavanja. Definirano je šest pokazatelja stanja prekidaèa: dielektrièno stanje - stanje plina SF6; sklopna vremena; pad napona; broj sklopnih „operacija“; funkcijske provjere i ispitivanja; i prekidna moæ. Postupak odreðivanja pokazatelja stanja visokonaponskih SF6 prekidaèa uspješno je testiran na tzv. populaciji prekidaèa u Hrvatskoj elektroprivredi - Prijenosno podruèje Zagreb. KLJUÈNE RIJEÈI visokonaponski SF6 prekidaè, kvar, populacijska kartica, kartica kvara, uèestalost kvara, pokazatelji kvalitete, dijagnostika, motrenje, održavanje, simulacijski model