Optimizacija usluge prijenosa za telefoniju distribuiranih poslovnih okruženja : magistarski rad - Geci, Branko; Jevtić, Dragan (Zagreb : B. Geci ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Ovaj rad je poku aj pronala enja mogu nosti za pobolj anje iskoristivosti prijenosa govornog
signala za telefoniju u paketskoj mre i, s posebnom razradom za distribuirana okru enja
malih i srednje velikih poslovnih korisnika.
U radu je analizirana iskoristivost prijenosa VoIP usluge. Uo eno je da je iskoristivost
prijenosa najmanja u ADSL modemskom pristupu, ak ispod 20%, te je provedena daljnja
analiza uzroka takve situacije. Predlo eno je nekoliko metoda za pove anje efikasnosti u
prijenosu VoIP usluge.
Predlo ena je nova metoda pove anja

iskoristivosti prijenosa govornog signala za telefoniju
u paketskoj mre i, multipleksiranjem datagrama s komprimiranim zaglavljima i tuneliranjem u
govornom kanalu. Upotrebom predlo ene metode mogu e je pove anje

iskoristivosti za
250% u odnosu na trenutno stanje. Metoda je posebno primjenjiva u distribuiranim
okru enjima malih i srednje velikih poslovnih korisnika.
Ključne riječi:
VoIP, optimizacija, kompresija zaglavlja, multipleksiranje, tuneliranje
The purpose of this thesis is to explore options in transport service optimization for packet
network, with particular regard to distributed small and medium business environments
telephony.
This thesis examine transport efficiency of VoIP service. For ADSL access, transport
efficiency is below 20% and additional research of this situation is provided. Methods for
VoIP transport service optimization are proposed.
New proposed method for VoIP transport service optimization is based on tunelling of
multiplexed datagrams with compressed header in speech chanell. Increase of 250% in
efficiency is possible. This method is especially applicable in distributed small and medium
business environments.
Keywords:
VoIP, optimization, header compression, multiplexing, tunneling
Bibliografija str. 69-71