Optimizacija usluge prijenosa za telefoniju distribuiranih poslovnih okruženja : magistarski rad - Geci, Branko (B. Geci ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Ovaj rad je poku aj pronala enja mogu nosti za pobolj anje iskoristivosti prijenosa govornog signala za telefoniju u paketskoj mre i, s posebnom razradom za distribuirana okru enja malih i srednje velikih poslovnih korisnika. U radu je analizirana iskoristivost prijenosa VoIP usluge. Uo eno je da je iskoristivost prijenosa najmanja u ADSL modemskom pristupu, ak ispod 20%, te je provedena daljnja analiza uzroka takve situacije. Predlo eno je nekoliko metoda za pove anje efikasnosti u prijenosu VoIP usluge. Predlo ena je nova metoda pove anja