Enabler for location-aware services in IMS = Omogućitelj lokacijski svjesnih usluga u sustavu IMS : master thesis = magistarski rad - Mošmondor, Miran; Matijašević, Maja (Zagreb : M. Mošmondor ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Višemedijski podsustav zasnovan na protokolu IP (IP Multimedia Subsystem, IMS), specificiran od strane foruma The 3rd Generation Partnership Project (3GPP), predstavlja ključni element u UMTS arhitekturi koji podržava neovisan pristup višemedijskim i ostalim uslugama. U kontekstu konvergirane mrežne arhitekture, omogućavanje pristupa i prijenosa geografske lokacijske informacije još uvijek nije riješeno.
Cilj ovog rada je bio proučiti uslužnu arhitekturu sustava IMS, te predložiti model za pružanje lokacijske informacije u IMS-u. Kao centralni dio te arhitekture predložen je omogućitelj za lokacijski svjesne usluge, nazvan Location Enabler (LE). Zadaća omogućitelja je pružanje lokacijske informacije korisnika u bežičnim i žičnim mrežama preko standardiziranog sučelja baziranog na protokolu Session Initiation Protocol (SIP) integriranjem lokacijskih funkcija u različitim pristupnim mrežama. Kao dokaz koncepta razvijena je i demonstrirana lokacijski svjesna usluga naizmjeničnog govora, nazvana Location aware Push-to-Talk (LaPoC). U ovom radu dani su i prijedlozi za smanjenje količine signalizacije definiranjem novog tipa lokacijskog filtra. Mjerenja su izvršena u laboratorijskom okruženju s ciljem ilustracije predloženog rješenja te potvrde poboljšanja u usporedbi s ostalim rješenjima u smislu smanjenja količine signalizacije i vremena potrebnog za uspostavu sjednice.
Ključne riječi:
Višemedijski podsustav zasnovan na protokolu IP, omogućitelj, usluge bazirane na lokaciji, usluga naizmjeničnog govora, protokol za uspostavu sjednice, signalizacija, lokacijski filtri, mreže nove generacije
The 3rd Generation Partnership Project (3GPP) IP Multimedia Subsystem (IMS) is a key element in the UMTS architecture supporting ubiquitous access to multimedia and other novel services. In context of the converged network architecture, the provision and conveyance of geographical location information is still an open issue.
The goal of this thesis was to investigate the IMS service architecture and propose a model for location provisioning in the IMS domain. As the central part of this architecture, a service enabler named Location Enabler (LE) was proposed. The purpose of the LE is to provide location information of users in wireline and wireless network, over a standardized Session Initiation Protocol (SIP) interface by integration with location service capabilities in particular access networks. As a proof-of-concept in enhancing IMS-based services, a prototype service, named Location aware Push-to-Talk (LaPoC) has been developed and demonstrated. This thesis also proposes improvements primarily related to reducing the necessary amount of signaling related to location conveyance with the specification of a new type of location filter. Measurements have been conducted in a laboratory environment in order to illustrate the proposed solution and verify the benefits compared to existing solutions in terms of reduced traffic load and session establishment time.
Key words:
IP Multimedia Subsystem, service enabler, location based services, Push-to-talk over Cellular, Session Initiation Protocol, signaling, location filters, next generation networks
Bibliografija str.100-104