Međudjelovanje prijenosnih i razdjelnih elektroenergetskih mreža u tržišnim uvjetima : doktorska disertacija - Džananović, Izet; Tešnjak, Sejid (Zagreb : I. Džananović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Deregulacija elektroenergetskog sektora i uvođenje tržišta električne energije,
uveli su nove odnose između sudionika u sektoru. Transformacija okomito
integriranih elektroprivrednih poduzeća u horizontalno organizirane pravne
subjekte nameće nove uvjete rada i djelovanja u ovom području.
Predmet istraživanja su postali novi odnosi, koji su uspostavljeni u području
međusobnog djelovanja između prijenosnih i razdjelnih mreža, nakon ustrojavanja
novih pravnih subjekata u navedenim oblastima. Potreba da elektronergetski
sustav funkcionira optimalno, kao tehnološki nedjeljiva cjelina, traži
definiranje oblika i opsega međudjelovanja, a zatim i uređenje: tehničkih,
pravnih i ekonomskih odnosa između prijenosnih i distributivnih poduzeća.
U radu je obrađena problematika međudjelovanja, u cilju da se ukaže na važnost
problematike i predlože konkretna rješenja za uočene probleme.
Za ilustraciju su provedena potrebna istraživanja i provedene simulacije, na
pojednostavljenom modelu elektroenergetskog sustava, u području upravljanja i
pouzdanosti transformatorske stanice 110/x kV, te na temelju rezultata
predložena rješenja.
Također, ukazano je na specifičnosti tržišta električne energije, koje ga ne
mogu poistovijetiti s tržištima drugih roba, te istaknute značajke o kojima je
potrebno voditi brigu, kako bi elektroenergetski sustav funkcionirao unutar
tehničkih i ekonomskih ograničenja.
Razmotren je i problem zagušenja prijenosne i razdjelne elektroenergetske
mreže, koji za posljedicu ima narušavanje ustanovljenih tehničkih i ekonomskih
parametara za pojedine elektroenergetske sustave.
Predložena su i mjesta razgraničenja prijenosnih i razdjelnih elektroenergetskih
mreža, uvažavajući rezultate provedenih analiza.
Ključne riječi: deregulacija, prijenosne mreže, razdjelne mreže, operator mreže,
međudjelovanje, regulacija, zagušenje, optimizacija, upravljanje, mjerenje,
obveze.
Electricity sector deregulation and introduction of electricity markets, brought
new relations among the sector participants. Unbundling vertically organized
power utilities into horizontally organized legal subjects imposes new
operational conditions in this sector.
The new relations, established in mutual interaction among transmission and
distribution networks after establishing new legal subjects, has been and
continues to be a research topic of paramount importance. The need for optimal
power system operation, as a technologically integrated system, imposes that the
modes of interaction and their amount has to de properly defined as well as
arrangement of the technical, legal, and economical relations among newly
established transmission and distribution utilities.
The problem of these interactions is in the focus of this work with the main aim
to raise the importance of this issue and suggest solutions to the observed
problems.
Fro the illustration purposes, some research have been conducted in the problem
of 110/x kV substation control and reliability. The research is supported by
appropriate simulations, using a simple power system model. Based on these
results appropriate solutions have been proposed.
The specificity of electricity markets, as compared to other known markets, has
been emphasized as well as the key issues to pay attention in order to ensure a
power system operation within technical and economical constraints.
Network congestion problem, which can disturb established technical and
economical parameters for some power systems, has been considered in this work.
Based on the conducted analyses, the border between transmission and
distribution network, has been proposed.
Keywords: deregulation, transmission network, distribution network, network
operator, interaction, regulation, congestion, optimization, control,
measurement, obligations.
Bibliografija str. I