Međudjelovanje prijenosnih i razdjelnih elektroenergetskih mreža u tržišnim uvjetima : doktorska disertacija - Džananović, Izet (I. Džananović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Deregulacija elektroenergetskog sektora i uvođenje tržišta električne energije, uveli su nove odnose između sudionika u sektoru. Transformacija okomito integriranih elektroprivrednih poduzeća u horizontalno organizirane pravne subjekte nameće nove uvjete rada i djelovanja u ovom području. Predmet istraživanja su postali novi odnosi, koji su uspostavljeni u području međusobnog djelovanja između prijenosnih i razdjelnih mreža, nakon ustrojavanja novih pravnih subjekata u navedenim oblastima. Potreba da elektronergetski sustav funkcionira optimalno, kao tehnološki nedjeljiva cjelina, traži definiranje oblika i opsega međudjelovanja, a zatim i uređenje: tehničkih, pravnih i ekonomskih odnosa između prijenosnih i distributivnih poduzeća. U radu je obrađena problematika međudjelovanja, u cilju da se ukaže na važnost problematike i predlože konkretna rješenja za uočene probleme. Za ilustraciju su provedena potrebna istraživanja i provedene simulacije, na pojednostavljenom modelu elektroenergetskog sustava, u području upravljanja i pouzdanosti transformatorske stanice 110/x kV, te na temelju rezultata predložena rješenja. Također, ukazano je na specifičnosti tržišta električne energije, koje ga ne mogu poistovijetiti s tržištima drugih roba, te istaknute značajke o kojima je potrebno voditi brigu, kako bi elektroenergetski sustav funkcionirao unutar tehničkih i ekonomskih ograničenja. Razmotren je i problem zagušenja prijenosne i razdjelne elektroenergetske mreže, koji za posljedicu ima narušavanje ustanovljenih tehničkih i ekonomskih parametara za pojedine elektroenergetske sustave. Predložena su i mjesta razgraničenja prijenosnih i razdjelnih elektroenergetskih mreža, uvažavajući rezultate provedenih analiza. Ključne riječi: deregulacija, prijenosne mreže, razdjelne mreže, operator mreže, međudjelovanje, regulacija, zagušenje, optimizacija, upravljanje, mjerenje, obveze.