Automating the process of schema integration for heterogeneous data warehouses = Automatizacija procesa integracije shema heterogenih skladišta podataka : doctoral thesis = doktorska disertacija - Banek, Marko (M. Banek ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
U disertaciji se predlaze pristup za automatiziranu integraciju shema heterogenih skladista podataka. Federativno skladiste podataka je logicka integracija skladista podataka koja se primjenjuje kada je zbog politike privatnosti ili zakonskih ogranicenja nemoguca fizicka integracija. Kako bi se omogucilo prevodjenje upita kod federativnog pristupa, potrebno je izvrsiti pronalazenje podudarnosti izmedju federativnog i lokalnih skladista podataka. Predlozena procedura integracije shema u stanju je razrijesiti heterogenosti medju strukturama skladista podataka specificnim za višedimenzionalni konceptualni model: cinjenicama, mjerama, dimenzijama, agregacijskim razinama i dimenzijskim atributima. Slicnosti medju strukturama shema skladista podataka racunaju se koristenjem semanticke i strukturne usporedbe. Algoritmi za filtriranje, zasnovani na podudaranju u dvostranim grafovima, koriste izracunate vrijednosti slicnosti za stvaranje nuznih pridruzivanja medju visedimenzionalnim strukturama. Za pronalazenje podudarnosti medju agregacijskim razinama predlazu se pravila ogranicenja, s obzirom na nuznost ocuvanja djelomicnog uredjaja u dimenzijskim hijerarhijama. Ostvarena je programska izvedba cjelokupnog procesa u svrhu njegove verifikacije, kao i zbog potrebe odredjivanja koji su algoritmi za filtriranje prikladni za pridruzivanje razlicitih visedimenzijskih struktura. Kljucne rijeci: skladiste podataka integracija skladista podataka federativno skladiste podataka pronalazenje podudarnih shema visedimenzionalni model podataka semanticka slicnost slicnost struktura pridruzivanje dvostrani grafovi