Procjene rizika uzrokovanih održavanjima distribucijskih postrojenja : doktorska disertacija - Filko, Pavle (P. Filko ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Radnici distribucije elektriène energije su najveæim dijelom svog radnog vremena na poslovima održavanja elektroenergetskih objekata, tj. elektriènih mreža i postrojenja srednjeg i niskog napona. Tijekom rada se nalaze u potencijalno opasnoj okolini koja može ugroziti njihovo zdravlje i život. Naravno da moraju biti obuèeni za rad na siguran naèin i koristiti sredstva zaštite na radu, no opasnosti se time ne uklanjaju u potpunosti, nego se tek time smanjuje moguænost ozljede i njezina velièina. Sve tvrtke, pa i one koje se bave distribucijom elektriène energije, vode raèuna o troškovima u kojima veliki dio otpada na troškove ljudskog rada. Trošak je stoga i ozljeda radnika za vrijeme rada, što zbog bolovanja što zbog moguæih odšteta koje æe sve više biti znaèajan faktor u poslovanju tvrtke. Stoga je znaèajno unaprijed sagledati sve potencijalne opasnosti koje mogu ugroziti zdravlje i život radnika za vrijeme rada na održavanju. Upravljanje s takvim rizicima postat æe sve više velika zadaæa svih tvrtki, ne toliko iz humanih razloga koliko iz razloga držanja troškova pod kontrolom. Stoga se postavljaju pitanja: Koliko èesto moraju ekipe odlaziti u postrojenja zbog održavanja, koji je rizik od nesreæa na radu od udara elektriène energije za radnike distribucije, kako smanjiti te rizike?, i druga. U tom cilju je izvršeno prikupljanje podataka o povredama na radu, vremenima održavanja i kvarovima u postrojenju koji povezani sa kvarovima uzemljivaèa èine ponajveæu opasnost od stradavanja radnika na održavanju u distribucijskoj djelatnost. Obrade i analize tih prikupljenih podataka date su u sljedeæim poglavljima.