Distributed real-time simulation of high speed IP networks=Distribuirana simulacija brzih IP-mreža u stvarnom vremenu : Master thesis=magistarski rad - Puljiz, Zrinka (Z. Puljiz ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Mrežni emulator IMUNES predstavlja izvrsnu zamjenu za testne mreže opće namjene. On reducira troškove opreme i upravljana mrežom, a povećava skalabilnost sustava. IMUNES radi samo na jednom računalu, što znači da za emulaciju velikih mreža nema dovoljno resursa. Kao rješenje tog problema u ovome radu opisan je distribuirana inačica IMUNES-a. Distribuirana inačica temelji se na decentraliziranoj arhitekturi izbjegavajući centralni element koji bi bio usko grlo sustava. Osim distribuirane inačice IMUNES-a u radu je opisan novi algoritam za stvaranja topologije Internet tipa, te su uspoređene performanse dva algoritma za particioniranje grafova. Cijeli sustav je dizajniran, implementiran te evaluiran. Rezultati pokazuju da je decentralizirana inačica IMUNES-a izvediva, te da je ona skalabilna, transparentna i sigurna dok čuva pozitivne karakteristike IMUNES-a.