Udaljeni nadzor i dijagnostika vozila : magistarski rad - Horvat, Marko (M. Horvat ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Svakodnevno smo svjedoci napretka u automobilskoj industriji i povećanja složenosti izrade osobnih, teretnih i svih drugih vozila. Ta složenost se ne očituje samo u porastu mase, dimenzija i perfomansi vozila, već i u povećanju broja i složenosti izvedbe ugrađenih komponenti. Dok svojstva i kvaliteta mehaničkih dijelova vozila spadaju u domenu mehanike i strojarstva, elektroničke komponente, odnosno preciznije njihovo sklopovlje i programska podrška, svakako se nalaze u domeni računarskih znanosti. Elektroničke komponente za upravljanje različitim sustavima vozila poput motora, mjenjača ili klima-uređaja automobila već su visoko razvijene i u tom području pretežno dolazi do tehnoloških unapređenja, a manje do temeljitih znanstvenih iskoraka. Ipak, ako se navedeni elektronički sustavi upotrijebe unutar paradigme mobilnog računarstva, te se dizajnira jedan veći sinergijski sustav, dolazi se do sasvim novog pristupa u području telematike, odnosno udaljenog nadzora i dijagnostike vozila. Cilj ovog magistarskog rada je iznijeti arhitekturu takvog heterogenog informacijskog sustava koji će, objedinivši različite dostupne tehnologije, dati sasvim novu znanstvenu ali i praktičnu vrijednost, a to je nadzor stanja i dijagnostika elektroničkih podsustava osobnih automobila sa udaljene lokacije koristeći javno dostupnu uslugu bežičnog prijenosa podataka. Ključne riječi: telematika, udaljeni nadzor vozila, dijagnostika vozila, OBDII, mobilno računarstvo, otvoreni sustavi