Primjena anticipacijskih potencijala mozga u medicinskim istraživanjima i komunikaciji mozak-računalo : magistarski rad - Božinovski, Adrijan; Tonković, Stanko (Zagreb : A. Božinovski ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Signali moždanih struktura su godinama predmet medicinskih istraživanja, a danas se razmatraju i mogućnosti uporabe takvih signala za komunikaciju mozak – računalo. Ta problematika obuhvaća izazivanje, prijam, pohranu i obradbu tih signala, kao i analizu komunikacijskih mogućnosti uporabe. Osobita pažnja je posvećena posebnoj klasi evociranih signala mozga čovjeka, tzv. anticipacijskim potencijalima. To su potencijali vezani uz neki događaj, koji se javljaju prije događaja i najavljuju njegovo očekivanje, odnosno pripremu organizma za reakciju na događaj. Poznati ovakvi potencijali su CNV (Contingent Negative Variation) i BP (Bereitschaftspotential). U radu je sustavno prikazano i analizirano trenutno stanje ovog područja istraživanja. Eksperimentalni dio rada je ponajviše posvećen mogućim načinima generiranja, registracije, pohrane, obrade i uporabe CNV potencijala, kako u medicinskoj dijagnostici, tako i u komunikaciji mozak-računalo. Glavnina rada posvećena je paradigmi, nazvanoj CNV flip-flop paradigma. U ovoj paradigmi, razina očekivanja kod ispitanika, predstavljena CNV potencijalom, utječe na samu paradigmu i obrnuto. Teorijski doprinos rada je uvođenje koncepcije CNV flip-flop paradigme i povezivanje istraživanja na anticipacijskim potencijalima s istraživanjima u području sučelja mozak-računalo. Praktični doprinos rada je razvoj sustava za izvođenje paradigme u Institutu za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Skopju, kao rezultat međudržavnog projekta između Republike Makedonije i Republike Hrvatske, korištenjem kojeg su dobiveni uspješni rezultati.
Ključne riječi: EEG, anticipacijski potencijali, sučelje mozak-računalo, CNV flipflop paradigma
Brain signals have been the subject of medical research for some time, and today such signals can be used in brain-computer communication. The issues investigated are the technical aspects of processing such signals, and the analysis of their communication use possibilities. Special attention is given to a certain class of evoked brain signals, socalled anticipatory potentials. Such potentials are linked with a certain event: they appear before it and prepare the organism to react to it. Well-known potentials of this class are CNV (Contingent Negative Variation) and BP (Bereitschaftspotential). In the work, the current situation in this research area is presented and analyzed. The experimental part is mostly dedicated to the possible means of manipulating the CNV potential in medical diagnostics, as well as in braincomputer communication. The main part of the work deals with the paradigm called the CNV flip-flop paradigm. In it, the level of expectation in the subject, depicted by the CNV potential, influences the paradigm itself and vice versa. The work’s scientific contribution is the introduction of the CNV flip-flop paradigm concept, and linking the anticipatory potentials research with braincomputer interfacing. The work’s practical contribution is the development of a computer system for the paradigm’s execution.
Keywords: EEG, anticipatory potentials, brain-computer interface, CNV flip-flop paradigm
Bibliografija str. 85-88