Primjena anticipacijskih potencijala mozga u medicinskim istraživanjima i komunikaciji mozak-računalo : magistarski rad - Božinovski, Adrijan (A. Božinovski ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Signali moždanih struktura su godinama predmet medicinskih istraživanja, a danas se razmatraju i mogućnosti uporabe takvih signala za komunikaciju mozak – računalo. Ta problematika obuhvaća izazivanje, prijam, pohranu i obradbu tih signala, kao i analizu komunikacijskih mogućnosti uporabe. Osobita pažnja je posvećena posebnoj klasi evociranih signala mozga čovjeka, tzv. anticipacijskim potencijalima. To su potencijali vezani uz neki događaj, koji se javljaju prije događaja i najavljuju njegovo očekivanje, odnosno pripremu organizma za reakciju na događaj. Poznati ovakvi potencijali su CNV (Contingent Negative Variation) i BP (Bereitschaftspotential). U radu je sustavno prikazano i analizirano trenutno stanje ovog područja istraživanja. Eksperimentalni dio rada je ponajviše posvećen mogućim načinima generiranja, registracije, pohrane, obrade i uporabe CNV potencijala, kako u medicinskoj dijagnostici, tako i u komunikaciji mozak-računalo. Glavnina rada posvećena je paradigmi, nazvanoj CNV flip-flop paradigma. U ovoj paradigmi, razina očekivanja kod ispitanika, predstavljena CNV potencijalom, utječe na samu paradigmu i obrnuto. Teorijski doprinos rada je uvođenje koncepcije CNV flip-flop paradigme i povezivanje istraživanja na anticipacijskim potencijalima s istraživanjima u području sučelja mozak-računalo. Praktični doprinos rada je razvoj sustava za izvođenje paradigme u Institutu za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Skopju, kao rezultat međudržavnog projekta između Republike Makedonije i Republike Hrvatske, korištenjem kojeg su dobiveni uspješni rezultati. Ključne riječi: EEG, anticipacijski potencijali, sučelje mozak-računalo, CNV flipflop paradigma