Lociranje kvara u razdjelnim mrežama : magistarski rad - Ivas, Mihovil (M. Ivas ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
U ovom je radu obrađena problematika određivanja mjesta kvara u razdjelnim mrežama srednjeg napona, naponske razine 10(20) kV. Redom su po poglavljima opisane karakteristike tih mreža, njihova zaštita i automatizacija, dan je pregled vrsta kvarova u razdjelnim mrežama i njihov prikaz pomoću sistema simetričnih komponenata te su opisane karakteristike prijelaznog otpora na mjestu kvara. Dalje je opisana funkcija lociranja kvara općenito u elektroenergetskom sustavu bez obzira na naponsku razinu, a u nastavku su predstavljene osnovne metode određivanja mjesta kvara za prijenosne mreže. Zatim je dan pregled specifičnih faktora koji imaju utjecaja pri određivanju mjesta kvara u razdjelnim mrežama. Sljedeća poglavlja opisuju bitne komponente metoda za lociranje kvara u razdjelnim mrežema: indikatore kvara, računske načine određivanja udaljenosti kvara i statistike o učestalosti kvarova. Također su opisani i neki drugi aspekti, poput dijagnostike kvara te dane informacije o praktično implementiranim tehnikama lociranja kvara u razdjelnim mrežama u svjetskoj i domaćoj praksi. Detaljno su predstavljena tri algoritma za računsko određivanje mjesta kvara u razdjelnim mrežama, koji su razvijeni u posljednjih nekoliko godina u svijetu. Prikazan je i način analize isplativosti primjene metoda za lociranje kvara u razdjelnoj mreži, te zaključno opisan utjecaj veće pojave distribuiranih izvora u razdjelnoj mreži na proces lociranja kvara. Ključne riječi: kvar; lociranje kvara; indikator kvara; algoritam; razdjelna mreža