Modeliranje i analiza raspoloživosti svjetlovodne transmisijske mreže : magistarski rad - Jurdana, Irena (I. Jurdana ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Raspoloživost svjetlovodne transmisijske mreže bitno utječe na raspoloživost telekomunikacijske mreže, odnosno na kvalitetu usluga, koje takva mreža pruža korisnicima. Zbog neminovnog pojavljivanja kvarova na svjetlovodnoj mreži potrebno je transmisijske linkove zaštititi redundantnim strukturama. Takvi zahvati povećavaju investicijske troškove ali, s druge strane, značajno povećavaju raspoloživost mreže i smanjuju gubitke operatora i korisnika zbog neostvarenog prometa. U radu se analiziraju vrste i utjecaji kvarova na svjetlovodnoj mreži, te ponašanje postojeće mreže pri pojavi kvarova. Različiti scenariji zaštite primijenjeni su na modelu svjetlovodne transmisijske mreže. Na temelju prikupljenih podataka o kvarovima dobiveni su intenziteti kvarova i popravaka za realnu mrežu te raspoloživost za model transmisijskog linka s primjenjenom zaštitom puta, kabelske dionice odnosno p-ciklusa. Za realni transmisijski link analizira se primjena redundantnih struktura obzirom na raspoloživost i efikasnost te utjecaj na kvalitetu usluge. Provedena analiza može dati operatorima smjernice za izgradnju novih veza, odnosno poboljšanje i optimizaciju postojećih. Ključne riječi: svjetlovodna transmisijska mreža, pouzdanost, raspoloživost, metode zaštite, kvar, obnavljanje, zaštita puta, zaštita kabelske dionice, p-ciklus, efikasnost