Pogonsko optimiranje razdjelnih mreža genetskim algoritmom : magistarski rad - Maras, Mladen (M. Maras ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
SAŽETAK: U magistarskom radu pod nazivom "Pogonsko optimiranje razdjelnih mreža genetskim algoritmom" prikazuje se nova metoda za rekonfigu[r]aciju razdjelnih mreža. Razvijena je i aplikacija u svrhu provjere razvijenog genetskog algoritma. Pogonsko optimiranje provodi se u svrhu smanjenja toplinskih gubitaka, povećanja raspoloživosti mreže i bolje raspodjele opterećenja uz poštivanje topoloških i pogonskih ograničenja. Kvaliteta nekog uklopnog stanja ocjenjuje se proračunom struja i padova napona, te proračunom raspoloživosti razdjelne mreže.Odabrana optimizacijska metoda je eliminacijski genetski algoritam s permutacijskim kodiranjem. Za stvaranje početnih rješenja razvijena su dva algoritma koja kreću od uklopnice "u dubinu" i "u širinu". Za operator križanja odabrano je ER križanje (eng. edge recombination). Razvijen je algoritam mutacije kojem se zadržava radijalna struktura mreže. Provjerom razvijenog genetskog algoritma na konkretnim razdjelnim mrežama potvrdila se njegova učinkovitost u smanjenju toplinskih gubitaka od 17% do 28%, povećanje raspoloživosti razdjelne mreže na četvrtoj decimali, te mogućnost rasterećenja preopterećenih dijelova mreže. -