Održivi razvoj elektroenergetike u uvjetima otvorenog tržišta : doktorska disertacija - Stanić, Zoran; Feretić, Danilo (Zagreb : Z. Stanić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Osnovni je cilj održive energetske strategije sigurna opskrba električnom energijom, kao potpora ekonomskom rastu i povećanju kvalitete života, uz minimiziranje štetnih utjecaja na okoliš. Usporedo s provedbom načela održivog razvoja, danas postoji veliki interes za problematiku otvaranja tržišta električne energije, pogotovo utjecaj otvaranja tržišta na emisije CO2. Tržište emisijama efektivno prikazuje utjecaj na okoliš pomoću cijene i predstavlja novi faktor u proračunu graničnih troškova proizvodnje električne energije. Kao posljedica, granični troškovi svih elektrana na fosilna goriva imat će relativan porast u odnosu na sadržaj ugljika u gorivu. Za graničnu je elektranu porast tržišne cijene jednak dodatnom trošku ugljika. Elektrane koje ne emitiraju CO2, kao što su nuklearne elektrane i hidroelektrane, profitirat će od povećanih tržišnih cijena električne energije.

Namjera ove doktorske radnje bila je utvrditi utjecaj dodatnih troškova emisija CO2 na troškove proizvodnje električne energije te na položaj pojedinih tehnologija za proizvodnju električne energije na otvorenom tržištu električne energije. Time je dat doprinos razvoju znanstvene misli o održivom razvoju elektroenergetike općenito, a posebice u uvjetima otvorenog tržišta. U aplikativnom smislu očekivani se doprinos može izraziti u primjeni razvijenih modela, koji se temelje na uključivanju troškova trgovanja emisijama CO2, na hrvatsko tržište električne energije.
Ključne riječi
održivi razvoj, elektroenergetika, otvoreno tržište električne energije, emisija CO2, granični troškovi proizvodnje električne energije, simulator tržišta
The main objective of sustainable energy strategy is to provide for the security of electricity supply required to underpin economic growth and increase the quality of living while minimizing adverse environmental impacts. Alongside with the implementation of sustainable development principle there is a prevailing interest in the issues relating to electricity market opening, particularly regarding the question of how market opening will affect CO2 emissions. It is obvious that the emission market has an environmental impact and represents a new factor in the calculation of marginal costs of electricity generation. Consequently, marginal costs of all fossil fuel fired power plants will see a relative increase depending on the carbon contents in fuel. For a marginal power plant, the increase in the market price equals additional costs associated with carbon content. Power plants not emitting CO2, such as nuclear plants and hydroelectric stations, will profit from increased market prices of electricity.

The purpose of the present doctoral thesis is to determine the impact of additional costs of CO2 emissions on the costs of electricity generation and on the position of individual electricity generation technologies in the open electricity market. It gives a contribution to the development of scientific knowledge on sustainable development of the power system in general, and especially in open market conditions. In terms of implementation, the expected contribution could be the application of the developed models based on the inclusion of CO2 emission trading costs in the Croatian electricity market.
Key words
sustainable development, electricity industry, open electricity market, CO2 emissions, marginal costs of electricity generation, market simulator
Bibliografija str. 207-210