Održivi razvoj elektroenergetike u uvjetima otvorenog tržišta : doktorska disertacija - Stanić, Zoran (Z. Stanić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
Osnovni je cilj održive energetske strategije sigurna opskrba električnom energijom, kao potpora ekonomskom rastu i povećanju kvalitete života, uz minimiziranje štetnih utjecaja na okoliš. Usporedo s provedbom načela održivog razvoja, danas postoji veliki interes za problematiku otvaranja tržišta električne energije, pogotovo utjecaj otvaranja tržišta na emisije CO2. Tržište emisijama efektivno prikazuje utjecaj na okoliš pomoću cijene i predstavlja novi faktor u proračunu graničnih troškova proizvodnje električne energije. Kao posljedica, granični troškovi svih elektrana na fosilna goriva imat će relativan porast u odnosu na sadržaj ugljika u gorivu. Za graničnu je elektranu porast tržišne cijene jednak dodatnom trošku ugljika. Elektrane koje ne emitiraju CO2, kao što su nuklearne elektrane i hidroelektrane, profitirat će od povećanih tržišnih cijena električne energije.