Postupak za vizualno izjednačenje boja u sustavima za prikazivanje slike : doktorska disertacija - Mandić, Lidija (L. Mandić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2007)
U ovom radu razmatra se problem prikaza boja u različitim uvjetima promatranja. Dane su osnove teorije doživljaja boje i kolorimetrije. Opisane su pojave koje utječu na prikaz boja. Kromatska adaptacija je najvažnija osobina vizualnog sustava, koja ima važnu ulogu u modelima za prikaz boja. Model kromatske adaptacije omogućuje predviđanje odgovarajućih boja. Opisana su dva modela kromatske adaptacije: von Kriesov model i Fairchildov. Dan je pregled dva modela prikaza boja: Huntov i CIECAM02. Provedena su vizualna ispitivanja izjednačenja slika na monitoru s otisnutim slikama. Izjednačenje je provedeno metodom istodobnog promatranja. Uvjeti promatranja su se razlikovali u točki bijelog, pozadini, nivou luminancije i okruženju. Dobiveni podaci su usporedili s odgovarajućim bojama izračunatih pomoću četiri linearne transformacije. Predložena nova linearna transformacija pokazuje bolje slaganje za neke boje. KLJUČNE RIJEČI prikaz boje, kolorimetrijska razlika, izjednačenje boja, spektrofotometijsko mjerenje, odgovarajuće boje, model kromatske adaptacije