Segmentacija slijeda slika metodama oduzimanja pozadine : magistarski rad - Krapac, Josip (J. Krapac ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Jedan od vazˇnih zadataka nizˇe razine u sustavima racˇunalnog vida je segmentacija scene. Segmentacija temeljena na kretanju odvaja pokretne objekte od staticˇnih dijelova scene. U radu je dan pregled metoda koje segmentiraju scenu na temelju pokreta, s posebnim naglaskom na metode oduzimanja pozadine. Implementirane metode oduzimanja pozadine testirane su na umjetno generiranim i stvarnim slijedovima slika. Rezultati su usporedeni na temelju mjere kvalitete klasiﬁkacije. Istrazˇena je moguc´nost uporabe linearne diskriminantne analize u oblikovanju modela pozadine, te ukazano na probleme ovog pristupa. Predlozˇeni su modeli pozadine, izgradeni prototipovi, te ocjenjena njihova uspjesˇnost na testnim slijedovima slika. Metode oduzimanja pozadine prepostavljaju nepokretnu kameru. U sklopu rada oblikovan je model sustava za segmentaciju slijeda slika pokretne ruke uporabom kamere nagibzakret. Zajednicˇki prikaz scene ostvaren je izgradnjom cilindricˇne panorame. Takav prikaz je omoguc´io uporabu metoda oduzimanja pozadine u slucˇaju kada je kretanje kamere ogranicˇeno na zakret oko opticˇkog centra kamere. Ključne riječi: racˇunalni vid, segmentacija temeljena na kretanju, oduzimanje pozadine, lineaerna diskriminantna analiza, cilindricˇna panorama