Okruženje za rješavanje optimizacijskih problema : doktorska disertacija - Vanjak, Zvonimir (Z. Vanjak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Rješavanje složenih optimizacijskih problema koji se javljaju u praksi zahtjeva primjenu optimizacijskih postupaka realiziranih preko raèunalnih algoritama. Iako postoje kvalitetni komercijalni alati za optimiranje odreðenim metodama, poglavito primjenjivi na rješavanje linearnih programa, sve veæa potreba za rješavanjem nelinearnih i NP-teških problema zahtjeva primjenu heuristièkih optimizacijskih postupaka koji, za razliku od egzaktnih metoda, ne garantiraju nalaženje globalno optimalnog rješenja, ali uglavnom u razumnom vremenu mogu generirati dovoljno dobra približna rješenja. Meðutim, postojeæa programska podrška za optimiranje heuristièkim postupcima ne zadovoljava. Iskorištavanje tih programskih rješenja èesto zahtjeva poznavanje naprednih tehnika programiranja a univerzalan im je nedostatak nepostojanje vizualnog suèelja za provoðenje procesa optimiranja te nemoguænost vizualizacije rezultata i provoðenja njihove analize i usporedbe, što je od velike važnosti kod heuristièkih metoda optimizacije koje zahtijevaju precizno podešavanje njihovih parametara. Na temelju provedene klasifikacije domene podruèja optimizacije izgraðen je konceptualni model unutar kojega su definirani i modelirani pojedini elementi iz domene i njihove interakcije. Na osnovu tog konceptualnog modela je oblikovano i izgraðeno ESOP optimizacijsko okruženje unutar kojeg je primjenom naprednih tehnika objektno-orijentirane paradigme ugraðena razvojna okosnica koja omoguæava ugradnju širokog skupa razlièitih optimizacijskih postupaka. Uz to je izgraðena i ESOP ljuska kao univerzalni prezentacijski sloj kroz koju se definiranje cjelokupnog procesa optimizacije obavlja preko vizualnog suèelja, i u koju su ugraðene moguænosti za vizualizaciju i analizu rezultata i meðurezultata optimizacije. Razvijeno ESOP optimizacijsko okruženje je primijenjeno na rješavanje složenog problema optimizacije parametara mehanièke strukture brodske konstrukcije. Usprkos velikom broju varijabli i ogranièenja postavljenih u problemu, primjenom genetièkih algoritama ugraðenih u ESOP okruženje su dobiveni kvalitetni rezultati. Ključne riječi: Optimizacija Višekriterijska optimizacija Optimizacijska okruženja Objektno oblikovanje Strukturna optimizacija