Analiza utjecaja međunapajanja i otpora na mjestu kvara na djelovanje distantne zaštite : magistarski rad - Frlan, Kristijan (K. Frlan ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Otpor na mjestu kvara i medunapajanje u elektroenergetskom sustavu imaju velik utjecaj na tocnost mjerenja udaljenosti do mjesta kvara te djelovanje distantnih zaštita. Distantni zaštitni uredaj dobiva informacije o analognim mjerenjima samo s jedne strane šticenog voda te na osnovu njih odreduje uvjete za proradu. Vanjski utjecaji, medunapajanje, otpor na mjestu kvara kao i doprinos struji s druge strane šticenog voda, uzrokuju netocnosti u mjerenju i odredivanju impedancije kvara što može dovesti do pogreške u proradi distantnog releja. Analiza utjecaja medunapajanja i otpora na mjestu kvara na djelovanje distantnih releja provedena je pomocu programa DIgSILENT PowerFactory, a testirana je na dijelu elektroenergetskog sustava HEP-OPS, Prijenosnog podrucja Rijeka. Simuliranjem poznatih stvarnih vrsta kvarova, s razlicitim vrijednostima otpora na mjestu kvara, analizirano je djelovanje distantnih releja. Promjenom uvjeta na mjestu kvara provjereno je u kojoj se mjeri mjenjaju analogne velicine koje mjeri distantni relej. Obradom dobivenih rezultata razmotren je utjecaj spomenutih promjena na odredivanje uvjeta za proradu i djelovanje distantne zaštite na iskljucenje visokonaponskog voda. Iz analize proizlazi da su distantni releji podložni utjecaju otpora na mjestu kvara i medunapajanja, te su opisani neki od nacina uporabe numerickih releja i sustava modernih komunikacija u svrhu poboljšanja sustava relejne zaštite. KLJUCNE RIJECI distantna zaštita, impedancija kvara, otpor na mjestu kvara, medunapajanje, utjecaj opterecenja, greška mjerenja, numericki releji, konfiguracija releja, komunikacija