Prepoznavanje poremećaja u pogonu sinkronog generatora korištenjem numeričkih algoritama : doktorska disertacija - Havelka, Juraj (J. Havelka ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U uvodnom djelu disertacija obrađena je teorija rada digitalnih FIR i IIR filtara te je napravljena programska podrška za ispitivanje rada i najpovoljniji odabir filtara za korištenje u numeričkim algoritmima zaštite. U središnjem dijelu disertacije je pomoću odabranog digitalnog filtra projektiran algoritam, za proračun amplituda i faznih kutova signala, koji se temelji na LSQ metodi. Napravljena je i programska podrška za algoritme koji su bazirani na Fourierovoj transformaciji. Fourierovi algoritmi računaju amplitude i fazne kutove mjerenih signala. U radu je korišten i algoritam koji mjeri frekvenciju signala u širokom frekvencijskom području. U završnom djelu disertacije obrađene su zaštitne funkcije općenitog oblika koje se koriste u relejnoj zaštiti elektroenergetskog sustava. Iz funkcija općenitog oblika je napravljena programska podrška za zaštitne funkcije sinkronog generatora pomoću kojih je projektiran PXI sustav zaštite sinkronog generatora. PXI sustav zaštite se sastoji od sklopovlja i programske podrške. Ključne riječi: FIR digitalni filtar, IIR digitalni filtar, LSQ algoritam, Fourierov algoritam, DSP, zaštitne funkcije, sinkroni generator, generatorska zaštita, PXI sustav