Arhitektura višeagentskog sustava temeljena na obojenim Petrijevim mrežama : magistarski rad - Šnajder, Jan; Ribarić, Slobodan (Zagreb : J. Šnajder ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U radu je prikazan općeniti formalni model višeagentskog
sustava koji omogućava modeliranje prostorno-vremenskih odnosa i uporabu ponašajnih značajki agenata uključivo njihovo rađanje i umiranje. Model predstavlja proširenje teorije akcije temeljene na utjecajima i reakciji koje omogućava modeliranje trajanja promjena kao i međudjelovanje simultanih akcija. Formalni je model nezavisan od područja primjene i same arhitekture agenata, te je primjenjiv na virtualne i fizičke okoline. Opisana je izvedba formalnog modela temeljena na teoriji obojenih Petrijevih mreža. Uporabom razvojnog okruženja Design/CPN oblikovan je model višeagentskog sustava i
ispitana je njegova ispravnost. Uporaba predloženog modela ilustrirana je na dva primjera. Prvi je primjer ponašajno-orijentirani višeagentski sustava za detekciju lica. Drugi je primjer sustav temeljen na intencionalnoj agentskoj arhitekturi vjerovanja, želje i intencije (BDI).
Ključne riječi: Višeagentski sustav, formalni model, obojene Petrijeve mreže, agentska arhitektura BDI, umjetna inteligencija.
This thesis presents a generic formal model for multi-agent
systems. The model allows for modelling of spatio-temporal
relationships and the inclusion of behavioural-based agents capable of dying and breeding. The model extends the theory of action based on influences and reaction making both the duration modelling and the interference of simultaneous actions possible. The formal model is independent of application domain as well as the agent architectures, hence applicable to both physical and virtual multiagent environments. The model implementation is based on the theory of Coloured Petri Nets. For the construction and the verification of the model the Design/CPN tool was used. Two examples of the model in use are given. The first example is the behaviour-based multiagent system for face detection. Second example is the multiagent system based on the belief-desire-intention (BDI) agent architecture.
Keywords: Multiagent system, formal model, coloured Petri nets, BDI agent architecture, artificial intelligence.
Bibliografija str. 189-195.