Arhitektura višeagentskog sustava temeljena na obojenim Petrijevim mrežama : magistarski rad - Šnajder, Jan (J. Šnajder ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U radu je prikazan općeniti formalni model višeagentskog sustava koji omogućava modeliranje prostorno-vremenskih odnosa i uporabu ponašajnih značajki agenata uključivo njihovo rađanje i umiranje. Model predstavlja proširenje teorije akcije temeljene na utjecajima i reakciji koje omogućava modeliranje trajanja promjena kao i međudjelovanje simultanih akcija. Formalni je model nezavisan od područja primjene i same arhitekture agenata, te je primjenjiv na virtualne i fizičke okoline. Opisana je izvedba formalnog modela temeljena na teoriji obojenih Petrijevih mreža. Uporabom razvojnog okruženja Design/CPN oblikovan je model višeagentskog sustava i ispitana je njegova ispravnost. Uporaba predloženog modela ilustrirana je na dva primjera. Prvi je primjer ponašajno-orijentirani višeagentski sustava za detekciju lica. Drugi je primjer sustav temeljen na intencionalnoj agentskoj arhitekturi vjerovanja, želje i intencije (BDI). Ključne riječi: Višeagentski sustav, formalni model, obojene Petrijeve mreže, agentska arhitektura BDI, umjetna inteligencija.