Chateter motion tracking from fluoroscopy image sequence = Praćenje kretanja katetera u nizu flouroskopskih slika : master's thesis=magistarski rad - Petković, Tomislav ml.; Lončarić, Sven (Zagreb : T. Petković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Istraˇzivaˇcko podruˇcje ovog rada je pra´cenje i rekonstrukcija 3D poloˇzaja katetera u realnom vremenu. Tijekom endovaskularnih zahvata navigacija i pra´cenje kretanja katetera su od neizmjerne vaˇznosti. Lijeˇcnici uobiˇcajeno kao pomagala pri navigaciji koriste jednoravninske rentgenske uredaje, no takvi uredaji ne nude stvarni 3D poloˇzaj koji je poˇzeljan jer omogu´cuje toˇcniju i kra´cu intervenciju. U radu jer prikazano koriˇstenje 2D jednoravninskog rentgenskog uredaja za pra´cenje katetera. Uz dostupan preoprativno snimljeni volumen 3D rekonstrukcija katetera je mogu´ca. U radu su detaljno opisani svi koraci automatskog pra´cenja i rekonstrukcije katetera. Opisan je i prototipni sustav koji ostvaruje pra´cenje u stvarnom vremenu brzniom od 12 slika u sekundi.
Kljuˇcne rijeˇci: obrada medicinskih slika, ﬂuoroskopija, pra´cenje katetera, rekonstrukcija katetera, vizualizacija, dijagnostiˇcka radiologija, angiograﬁja
The topic of this master’s thesis is real time guide wire tracking and 3D reconstruction. Guide wire and guiding catheter navigation is of utmost importance forsuccessful endovascularinterventions. Physiciansusually use monoplane 2D medical imaging x-ray devices as navigational aids, however, such devices do not provide a real 3D position that is desireable for more accurate and shorter procedure. We use 2D monoplane x-ray imaging to track the guide wire. With the help of preoperatively acquired volume a 3D guide wire reconstruction is possible. All aspects of such automatic tracking and reconstruction system are discussed. A prototype system that achieves real-time performance of up to 12 frames per second is described.
Keywords: medical image processing, ﬂuoroscopy, guide wire tracking, guide wire reconstruction, visualization, diagnostic radiography, angiography
Bibliografija str. 91-97.