Modeliranje interakcija u višeagentskim sustavima : magistarski rad - Orlić, Marin; Žagar, Mario (Zagreb : M. Orlić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Složenost interakcija između agenata odražava složenost višeagentskih sustava. Agenti ispoljavaju kombinaciju proaktivnih, reaktivnih i društvenih ponašanja, što se postiže kombiniranjem ponašanja specifičnih za navedene aspekte. Ponašanje agenta izvedeno je iz uloga koje može imati u nekom trenutku. Interakcije agenata u višeagentskom sustavu mogu se promatrati preko uloga koje agenti preuzimaju prilikom interakcija, čime se olakšava poimanje složenih mehanizama interakcija.
Rad daje pregled mehanizama interakcija među agentima - postupaka koordinacije, suradnje i natjecanja kao osnovnih mehanizama organiziranja u višeagentskim sustavima. Prikazani su jezici za modeliranje interakcija LSC i UML i opisana prikladnost za modeliranje agenata.
Predložen je vlastiti model interakcija kao osnova za generiranje programskog koda agenta. Predloženi model proširen je podacima potrebnim za generiranje koda i predložen postupak generiranja programskog koda agenta za razvojnu platformu JADE.
Opisana je arhitektura platforme Eclipse i alata za izradu opisa ponašanja agenata na osnovu uloga koje imaju u agentskim interakcijama i potporu izgradnji višeagentskih sustava.
Ključne riječi:
programski agenti, višeagentski sustavi, interakcija agenata, modeliranje, scenariji, UML, pretvorba modela u programski kôd
Complexity of agent interactions reflects the complexity of multi-agent systems. In their behaviour, agents have to exhibit a combination of proactive, reactive and social behaviours, which is achieved through combination of behaviours addressing the different aspects. Agent behaviour emerges from the roles it can play in a certain moment. Agent interactions in multi-agent system can be observed over the roles they play while interacting, which greatly simplifies the grasp of complex interaction mechanisms.
An overview of agent interaction mechanisms is given – coordination, cooperation and competition are considered, as basic organizational mechanisms for multi-agent systems. Interaction modelling languages LSC and UML are described, and their appropriateness for modelling agents is discussed.
Interaction model is proposed to be used as a basis for agent source code generation. Proposed model is extended with data necessary to generate code. Code generation process for JADE agent development platform is described.
Architecture of Eclipse software development platform and of a Eclipse-based tool supporting multi-agent system development and role-based interaction design is described.
Keywords:
software agents, multi-agent systems, agent interactions, modeling, scenarios, UML, model-driven development
Bibliografija str. 117-124.