Modeliranje interakcija u višeagentskim sustavima : magistarski rad - Orlić, Marin (M. Orlić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Složenost interakcija između agenata odražava složenost višeagentskih sustava. Agenti ispoljavaju kombinaciju proaktivnih, reaktivnih i društvenih ponašanja, što se postiže kombiniranjem ponašanja specifičnih za navedene aspekte. Ponašanje agenta izvedeno je iz uloga koje može imati u nekom trenutku. Interakcije agenata u višeagentskom sustavu mogu se promatrati preko uloga koje agenti preuzimaju prilikom interakcija, čime se olakšava poimanje složenih mehanizama interakcija. Rad daje pregled mehanizama interakcija među agentima - postupaka koordinacije, suradnje i natjecanja kao osnovnih mehanizama organiziranja u višeagentskim sustavima. Prikazani su jezici za modeliranje interakcija LSC i UML i opisana prikladnost za modeliranje agenata. Predložen je vlastiti model interakcija kao osnova za generiranje programskog koda agenta. Predloženi model proširen je podacima potrebnim za generiranje koda i predložen postupak generiranja programskog koda agenta za razvojnu platformu JADE. Opisana je arhitektura platforme Eclipse i alata za izradu opisa ponašanja agenata na osnovu uloga koje imaju u agentskim interakcijama i potporu izgradnji višeagentskih sustava. Ključne riječi: programski agenti, višeagentski sustavi, interakcija agenata, modeliranje, scenariji, UML, pretvorba modela u programski kôd