Kapacitet i faktor dielektričkih gubitaka transformatorskih provodnika : doktorska disertacija - Mikulecky, Antun; Butorac, Josip (Zagreb : A. Mikulecky ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U radu su istražene moguænosti poboljšanja dijagnostike transformatorskih provodnika od uljem impregniranog papira mjerenjem kapaciteta C i faktora dielektrièkih gubitaka tand. Istraživanja C i tand provedena su na provodnicima iz pogona i na posebno izraðenim modelima u rasponima ovlaženosti izolacije od 0,1 % do 3,3 % i temperatura od –15 oC do 120 oC. Modeli su podvrgnuti umjetnom starenju u ukupnom trajanju od 3556 sati na 120 oC. Utvrðeno je da ovlaženost ima izrazit utjecaj na temperaturnu ovisnost C i tand, te brzinu starenja izolacije. Na temelju tand na višim temperaturama moguæe je razluèiti ovlaženost od ostarjelosti izolacije. Temperaturna ovisnost tand sedlastog je oblika, pri èemu se, s porastom ovlaženosti i trajanja starenja minimum vrijednosti pomièe prema nižim temperaturama. Pronaðene su funkcije aproksimacije rezultata mjerenja tand u cijelom rasponu istraživanih velièina. Procijenjene su i mjerne nesigurnosti kljuènih velièina pri donošenju pouzdanih dijagnostièkih odluka. Predloženi su novi kriteriji za dijagnostiku stanja provodnika prema promjeni kapaciteta, koji razluèuju normalne promjene, promjene zbog proboja obloga i promjene zbog prekomjerne ovlaženosti i ostarjelosti izolacije. Takoðer su predloženi novi kriteriji za dijagnostiku stanja provodnika prema promjeni tand tijekom pogona, i to za sluèaj kada je tand novog provodnika poznat, te kada on nije poznat.
Ključne riječi:
provodnik, kapacitet, faktor dielektrièkih gubitaka, energetski, transformator, kvar, model, termièko starenje izolacije, mjerna nesigurnost, dijagnostika, motrenje
The possibilities of improving diagnostic methods of oil impregnated paper transformer bushings by the measurement of capacitance C and dielectric dissipation factor tand are investigated in this thesis. The investigation of C and tand were implemented on bushings in service as well as on specially constructed models with content of moisture ranging from 0.1 % to 3.3 % and temperature range from –15 oC to 120 oC. The models were exposed to artificial ageing with the total duration of 3556 hours at 120 oC. It has been concluded that the moisture content has a significant influence on the temperature dependence of C and tand and ageing rate of the insulation. Based on tand at higher temperatures it is possible to distinguish between the moisture content and the insulation ageing. The temperature dependence of tand is saddle-shaped, where the minimum values, with increase of moisture content and the duration of ageing, move toward lower temperatures. Functions have been found that approximate the results of tand measurements in the entire range of the investigated values. The measurement uncertainties of crucial values were estimated, which contributes to the making of reliable diagnostic decisions. New criteria are proposed for diagnostics of bushing condition by capacitance changes, which distinguish normal changes, changes due to grading layers puncture and changes due to excess of moisture and insulation ageing. New criteria for diagnostics of bushing condition by changes in tand in service are proposed as well, for the case when tand of a new bushing is known as well as when it is unknown.
Keywords:
bushing, capacitance, dielectric dissipation factor, power transformer, failure, model, insulation thermal ageing, measurement uncertainty, of line diagnostics, on line diagnostics
Bibliografija str. 162-166.