Kapacitet i faktor dielektričkih gubitaka transformatorskih provodnika : doktorska disertacija - Mikulecky, Antun (A. Mikulecky ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U radu su istražene moguænosti poboljšanja dijagnostike transformatorskih provodnika od uljem impregniranog papira mjerenjem kapaciteta C i faktora dielektrièkih gubitaka tand. Istraživanja C i tand provedena su na provodnicima iz pogona i na posebno izraðenim modelima u rasponima ovlaženosti izolacije od 0,1 % do 3,3 % i temperatura od –15 oC do 120 oC. Modeli su podvrgnuti umjetnom starenju u ukupnom trajanju od 3556 sati na 120 oC. Utvrðeno je da ovlaženost ima izrazit utjecaj na temperaturnu ovisnost C i tand, te brzinu starenja izolacije. Na temelju tand na višim temperaturama moguæe je razluèiti ovlaženost od ostarjelosti izolacije. Temperaturna ovisnost tand sedlastog je oblika, pri èemu se, s porastom ovlaženosti i trajanja starenja minimum vrijednosti pomièe prema nižim temperaturama. Pronaðene su funkcije aproksimacije rezultata mjerenja tand u cijelom rasponu istraživanih velièina. Procijenjene su i mjerne nesigurnosti kljuènih velièina pri donošenju pouzdanih dijagnostièkih odluka. Predloženi su novi kriteriji za dijagnostiku stanja provodnika prema promjeni kapaciteta, koji razluèuju normalne promjene, promjene zbog proboja obloga i promjene zbog prekomjerne ovlaženosti i ostarjelosti izolacije. Takoðer su predloženi novi kriteriji za dijagnostiku stanja provodnika prema promjeni tand tijekom pogona, i to za sluèaj kada je tand novog provodnika poznat, te kada on nije poznat. Ključne riječi: provodnik, kapacitet, faktor dielektrièkih gubitaka, energetski, transformator, kvar, model, termièko starenje izolacije, mjerna nesigurnost, dijagnostika, motrenje