Izvođenje baze znanja iz baza podataka u sustavu upravljanja telekomunikacijskom mrežom : magistarski rad - Dragun, Nenad (N. Dragun ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Ovaj rad definira bazu znanja kao metodologiju za upravljanje znanjem s ciljem prikupljanja, organiziranja i povećanja dostupnosti znanja. Primjenom ovih principa i korištenjem formalizma pravila u području upravljanja telekomunikacijskom mrežom, izveden je model baze znanja za spomenuto područje. Izloženi model razlikuje tri sloja baze znanja: (1) mrežni sloj s ciljem uvida u mrežnu infrastrukturu, (2) sloj upravljanja mrežom i (3) sloj pravila upravljanja mrežom. Primjenjivost ovog modela, kao i njegova mogućnost uklapanja u postojeće OSS sustave, dokazana je na primjeru izvedbe stvarne baze znanja upravljanja telekomunikacijskom mrežom. Ključne riječi: Znanje, Upravljanje znanjem, Okviri, Upravljanje telekomunikacijskom mrežom, Mrežni alarmi, Operations Support System, Baza podataka, Pravila, Ontologija, Baza znanja