Integracija komercijalne baze podataka u komutacijski sustav : magistarski rad - Mileusnić, Branko (B. Mileusnić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Predmet istraživanja ovog magistarskog rada je integracija komercijalne baze podataka u postojeću telekomunikacijsku mrežu. Kako je stalnim povećanjem količine podataka nemoguće realizirati složene usluge unutar komutacijskog čvora, uvode se posebni poslužitelji, te se usluge izvode raspodijeljeno između više sustava u mreži. Zadatak magistarskog rada je analizirati svojstva komercijalnih baza podataka i ustanoviti mogućnost njihove integracije u postojeće komutacijske sustave. Budući da komutacijski sustav radi stalno tako bi i baza podataka koja bi pohranjivala podatke o dodatnim uslugama morala raditi stalno i biti dostupna 24x7x365. Pri tome bi trebala raditi u stvarnom vremenu. Odluka da se komercijalna baza podataka pokuša integrirati u komutacijski sustav sa sobom je donijela neke probleme u izvedbi. Trebalo je raščlaniti upite iz komutacijskog čvora na podtipove rada u stvarnom vremenu (s čvrstim i bez čvrstih ograničenja na vrijeme izvođenja). Zbog nemogućnosti da Oracle bazom podataka zadovoljimo sve zahtjeve, uvedena je i memorijska baza podataka. Memorijska baza podataka nudi presliku podskupa podataka iz Oracle baze podataka, a ima mogućnost rada u stvarnom vremenu pri čemu može zadovoljiti čvrsta ograničenja na vrijeme izvođenja. Uz zahtjeve za rad u stvarnom vremenu dani su i drugi zahtjevi koji su morali biti zadovoljeni kako bi se uspješno implementirala usluga, te i integrirala u komutacijski sustav. Prikazana je arhitektura raspodijeljenog sustava za realizaciju usluge nadzora poziva, te su provedena mjerenja koja su pokazala da je moguće uspješno izvesti integraciju komercijalne baze podataka u postojeći komutacijski sustav. Ključne riječi: • baza podataka • memorijska baza podataka • otvoreni sustav • sustav za rad u stvarnom vremenu • telekomunikacijska mreža • raspodijeljeni sustav • integracija • usluga pokretana iz poziva