Sustav obračuna i podrške korisnicima u funkciji upravljanja kvalitetom telekomunikacijskih usluga : magistarski rad - Ivić, Anto; Kos, Mladen (Zagreb : A. Ivić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Kvaliteta usluga je karakterizirana različitim aspektima kao što su performanse usluga, operativni kriteriji i drugi činitelji specifični za svaku uslugu. U procesima odgovora na korisničke zahtjeve na način aktivnog i reaktivnog osiguranja usluga, najvažniji alat za upravljanje uslugama je sustav obračuna i podrške korisničkim odnosima. Pristup upravljanju uslugama, realizacija radnih procesa u mreži i obračun usluga ovise o strukturi telekomunikacijske mreže. Još uvijek aktualna organizacija telekomunikacijske mreže je skup odvojenih komunikacijskih mreža. U radu se analiziraju i predstavljaju funkcije sustava obračuna i podrške korisnicima kao i njihova realizacija u organizaciji operatora fiksne telekomunikacijske mreže. Koristi se pristup kategorizacije usluga zbog specifičnosti metoda obračuna i podrške korisničkim procesima. Zbog značaja konvergentnog obračuna u radu se prikazuje način integracije različitih obračunskih podataka. Također, analizira se mjesto procesa sustava obračuna i podrške korisnicima u skupu ukupnih poslovnih procesa telekomunikacijskog operatora.
Quality of services is caracterised by the combined aspect of service support performance, operability criteria and other factors specific to each services. In processes of active or reactive response on customer's requests the most important tool is customer care and billing system. Service management, realization of workflow and billing depend on network structure. Still actual organization of telecommunication network is group of seperated communication networks. In this papers, the functions and realizations of customer care and billing system are analised and presented in organisation of fixed telecommunication network provider. Categorisation of services is used as approach to differentiate specific metods of billing and customer processes support. Because of significancy of covergent billing the papers present the way of integration of different billing data records. Also, the customer care and billing sytem is analized as part of telecommunication operator business framework.
Bibliografija str. 126-128.