Brzi svjetlovodni prijenos gustim multipleksom valne podjele : magistarski rad - Robić, Tomica (T. Robić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U ovom radu analizirana je problematika brzog svjetlovodnog prijenosa brzinama od 40 Gbit/s, tehnologijom gustog multipleksa valne podjele. Prikazani su načini kompenzacije svih neželjenih pojava, kao što su gušenje, kromatska i polarizacijska disperzija, nelinearni efekti miješanja četiri vala, vlastite fazne modulacije i križne fazne modulacije, te stimulirano Brillouinovo i stimulirano Ramanovo raspršenje. Razmatrali su se kompenzatori disperzije, te su analizirane osnovne komponente prijenosa svijetlosti DWDM tehnologijom, i to ugodivi optički filtri, izvori svjetlosti, multipleksori i demultipleksori, sklopovi za ubacivanje i izdvajanje valne duljine, optička pojačala, te fotodetektori. Kod nijh se se razmatrali zahtjevi, s obzirom na ugodivost i stabilnost valne duljine, uskopojasnost, polarizacijsku nezavisnost, vanjsku modulaciju te ugodivost kompenziranja disperzije. Ključne riječi: Gusti multipleks valne podjele, velika brzina prijenosa, neželjene pojave, komponente