Analiza nelinearnih sustava upravljanja s neizrazitom logikom metodom opisne funkcije : magistarski rad - Šijak, Tomislav (T. Šijak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U radu je prikazana metoda određivanja opisne funkcije nelinearnih elemenata s neparno simetričnom statičkom karakteristikom sa histerezom. Metoda se zasniva na aproksimaciji statičke karakteristike po dijelovima lineariziranom karakteristikom. Uvedene su oznake niza točaka koje definiraju linearnu aproksimaciju statičke karakteristike. Na osnovi linearno aproksimirane statičke karakteristike izvedeni su algebarski izrazi opisne funkcije. Izvedeni su algebarski izrazi za proračun procjene greške određivanja opisne funkcije, koja proizlazi iz aproksimacije statičke karakteristike po dijelovima lineariziranom karakteristikom. Metoda je ilustrirana na tri jednostavna nelinearna elementa. Proračun opisne funkcije je proveden numerički i analitički, te su navedene pripadne vrijednosti procjene greške proračuna. Rezultati su uspoređeni s analitički i eksperimentalno određenim opisnim funkcijama. Prikazana je primjena metode određivanja opisne funkcije na nelinearnom sustavu s neizrazitom logikom. Dobivena opisna funkcija je primijenjena u dinamičkoj analizi sustava na primjeru modela sekundarne regulacije frekvencije i djelatne snage izoliranog elektroenergetskog sustava s termoelektranama s neizrazitim regulatorom. Provedena je analiza područja stabilnosti, analiza pojave vlastitih oscilacija, te su prikazani oscilogrami koji ilustriraju dinamičke karakteristike analiziranog sustava. Ključne riječi: nelineani sustav, opisna funkcija, neizrazita logika, neizraziti regulator, elektroenergetski sustav