Adaptivno upravljanje složenim scenarijima u virtualnim okruženjima : magistarski rad - Popović, Siniša (S. Popović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Meðu raznim primjenama sustava virtualne stvarnosti (VR), u posljednjih petnaest godina primjeæuje se nagli porast primjene u procjeni i terapiji fizièkih i psiholoških poremeæaja. U ovakvim VR sustavima, supervizor katkad provodi ruènu adaptaciju virtualnog okruženja prema osobinama subjekta, u svrhu veæe kvalitete i uèinkovitosti postupka kojemu je sustav namijenjen. Stanovita objektivna ogranièenja i nepraktiènost ruène adaptacije upuæuju na potrebu za uvoðenjem komplementarne automatske adaptacije. U magistarskom radu dat je pregled problematike dijagnosticiranja trzajnih ozljeda vrata i terapije posttraumatskog stresnog poremeæaja (PTSP), s naglaskom na postojeæim istraživanjima vezanim uz primjenu VR tehnologije u navedenoj problematici. Detaljnije je obraðena procjena funkcionalnih tegoba s vratom i terapija izlaganjem za PTSP. U tehnièkom preglednom dijelu rada, opisane su postojeæe arhitekture VR sustava i adaptivnih upravljaèkih sustava, koje èine osnovu za automatsko-ruèno adaptivno upravljanje scenarijima u supervizor-subjekt VR sustavima. U središnjem dijelu magistarskog rada predložen je generièki koncept automatsko-ruènog adaptivnog upravljanja scenarijima u supervizor-subjekt VR sustavima. Izložene su funkcionalna struktura i struktura istodobnosti generièkog koncepta, pri èemu su upotrijebljene postojeæe arhitekture i metode strukturiranja VR sustava i adaptivnih upravljaèkih sustava. Upravljaèko-stimulacijska logika generièkog koncepta preslikana je na dvije medicinske domene primjene koje su obraðene u preglednom dijelu rada: funkcionalnu procjenu trzajne ozljede vrata i terapiju izlaganjem za PTSP. Predložena struktura upravljaèko-stimulacijske logike generièkog koncepta dovoljno je izražajna za obuhvaæanje postojeæe adaptacije virtualnog okruženja u navedene dvije domene primjene, koju provodi ruèno supervizor. Za svaku domenu primjene, opisani su mehanizmi automatske adaptacije koji se smatraju pogodnim za ugradnju u VR sustave namijenjene dotiènoj domeni, kao i dijelovi strukture generièkog koncepta koji pomažu ugradnji takvih mehanizama. Ključne riječi: adaptivno upravljanje, virtualna stvarnost, fiziologija, generièki koncept, trzajna ozljeda vrata, posttraumatski stresni poremeæaj