Usporedba etalona otpora i kapaciteta Hamonovim djelilom i elektroničkim derivatorom : doktorska disertacija - Leniček, Ivan (I. Leniček ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
Preciznom usporedbom etalona otpora i etalona kapaciteta sljedivo se povezuju jedinice farad i om. U cilju uspostave R-C sljedivosti u Primarnom elektromagnetskom laboratoriju, razrađen je mjerni postupak usporedbe etalona otpora od 10 kΩ s etalonom kapaciteta od 100 pF. S obzirom da je referentni etalon otpora od 10 kΩ konstrukcijski predviđen za uporabu u mjernim krugovima istosmjerne struje, prijelaz na izmjenično mjerno područje osiguran je s pomoću posredničkog etalona otpora poznate frekvencijske ovisnosti. Posrednički etalon otpora izveden je u obliku Hamonova djelila, kojim se istodobno podiže usporedbena razina otpora, a sastoji se od deset ujednačenih otpora od 100 kΩ, prespajanjem kojih se iz paralelnog u serijski spoj postiže sljedivo povećanje razine otpora od 10 kΩ na 1 MΩ. Pri referentnoj mjernoj frekvenciji od 15,92 Hz impedancija etalona kapaciteta iznosi 100 MΩ, zbog čega je impedanciju Hamonova djelila u serijskom spoju moguće izravno usporediti s impedancijom etalonskog kapaciteta u omjeru 100:1. Mjerene veličine u ovom mjernom postupku jesu dva izmjenična napona jednakih nazivnih vrijednosti, pri čemu se jedan dobiva pomoćnim djelilom napona omjera dijeljenja 100:1, a drugi elektroničkim derivatorom, u krug kojega su spojeni etalon kapaciteta i posrednički etalon otpora u Hamonovoj izvedbi. Pritom uporaba digitalnih multimetara s 8½ znamenaka omogućuje izvedbu računalom upravljanog postupka za precizno mjerenje omjera izmjeničnih napona, iz kojeg se izravno očitava međusobna zavisnost uspoređivanih veličina: otpora i kapaciteta. Na temelju obavljenih mjerenja očekuje se daljnje pohranjivanje etalona dviju električkih veličina, otpora i kapaciteta, posebice u pogledu njihova povezivanja na razini točnosti boljoj od 0,5 milijuntinki. Ključne riječi: sljedivost, pohranjivanje etalona, usporedba otpora i kapaciteta, Hamonovo djelilo, elektronički derivator, digitalni multimetar, mjerenje izmjeničnog napona