Prilagodljivost bežične mreže osjetila temeljena na umjetnom imunološkom sustavu : doktorska disertacija - Čavrak, Igor (I. Čavrak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Doktorska disertacija istražuje mogućnosti ostvarenja adaptivnosti bežične mreže osjetila temeljene na metaforama i mehanizmima imunološkog sustava. U disertaciji su istražena svojstva bežičnih mreža osjetila s naglaskom na ograničenost resursa i problematiku bežične komunikacije čvorova mreže, kao i metode njihova programiranja. Analizirane su osnovne komponente i mehanizmi imunološkog sustava čovjeka te proučene postojeće implementacije i uporabe umjetnih imunoloških sustava. Definiran je model bežične mreže osjetila temeljen na strukturi i funkciji, te homeostazi kao načinu njihova održavanja. Na osnovu predloženog modela definiran je mehanizam samo organizacije i samo prilagodbe bežične mreže osjetila zasnovan na apstrakcijama i mehanizmima imunološke mreže. Analizirana su svojstva predloženog mehanizma s obzirom na svojstva organizacije, prilagodljivosti, robusnosti i skalabilnosti. Izvedena je implementacija sustava za platformu TinyOS i ispitan njen rad u simulatoru. Ključne riječi: • bežične mreže osjetila • umjetni imunološki sustav • samo organizacija • adaptivni sustavi • izviruće ponašanje • homeostaza • simulacija