Cardiac pacing based on intracardiac flow measurement = Elektrostimulacija srca temeljena na mjerenju intrakardijalnog protoka : doctoral thesis = doktorska disertacija - Ferek Petrić, Božidar (B. Ferek-Petrić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Ugradnjom pretvornika za mjerenje brzine protoka krvi u elektrodni kateter za elektrostimulaciju srca omogućuje se mjerenje protoka krvi oko elektrodnog katetera u smjeru njegove osi pomoću posebnog elektroničkog sklopovlja na koje je priključen spomenuti pretvornik. Ako se mjeri krvni protok kroz trikuspidalnu valvulu, tada valni oblik protoka pokazuje val ranog diastoličkog punjenja i val atrijskog punjenja. Elektrostimulator može detektirati pojavu atrijskog vala punjenja te nakon određenog intervala kašnjenja stimulirati ventrikul sinkrono s detektiranim atrijskim valom. Također, elektrostimulator može detektirati nestanak atrijskog vala uzrokovanog atrijskom fibrilacijom kao i nestanak vala dijastoličkog punjenja izazvanog ventrikularnom aritmijom. Vremenski interval od impulsa stimulacije do pojave vala diastoličkog punjenja, vrijeme trajanja vala dijastoličkog punjenja, ubrzanje dijastoličkog punjenja, vršne brzine valova punjenja te frakcija brzog dijastoličkog punjenja jesu senzori za regulaciju frekvencije u frekvencijski adaptivnom načinu stimulacije. Omjeri vršnih brzina kao i omjeri vremenskih integrala valova punjenja služe za detekciju ishemije. Također je moguće praćenje srčanog zatajenja kao i detekcija srčanog zastoja. Ultrazvučni Doppler sustav je referentna metoda za mjerenje protoka krvi. Odgovarajućim odabirom pretvornika i konstrukcijom elektroničkog sklopovlja moguće je ultrazvučni Doppler sustav ugraditi u implantabilni uređaj za elektroterapiju. Potrebna je i posebna konstrukcija elektrodnog vodiča kao i prilagodba impedancije zbog optimizacije parametara transmisijske linije. Elektrokemijski pretvornik za protok ne troši energiju za svoju funkciju i zahtjeva jednostavnije elektroničko sklopovlje. Problem je što rast fibroznog tkiva utječe na njegovu osjetljivost i frekvencijsku karakteristiku. Drugi problem je što standardni materijali za elektrode kao što je platina zahtjevaju male dimenzije elektroda a time i visoki ulazni otpor mjernog pojačala što sustav čini osjetljivim na vanjske smetnje. Ka kapsula pretvornika sa integriranim predpojačalom i visoko polarizirajući materijali za elektrode mogu poboljšati ovaj pretvornik. No i dalje postoji problem kalibracije pretvornika kao i problem njegove dugoročne stabilnosti. Ključne riječi: dijastolička funkcija, elektrostimulacija srca, mjerenje protoka krvi, Doppler ultrazvuk, polarografija