Upravljanje malim hidroelektranama na slivu : magistarski rad - Skopljak, Dževad (Dž. Skopljak ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2006)
U radu su, na temelju postojećih (važećih) normi i standarda klasificirane hidroelektrane prema mogućim (raspoloživim) veličinama i izloženi su normativni propisi iz oblasti korištenja vode kao obnovljivog izvora. Analizirane su uobičajene strukture vođenja elektroenergetskog sustava, a posebno na razini hidroelektrana. Za razinu malih hidroelektrana razrađen je sustav procesne informatike sa parametrima koje učestvuju u strukturi informacijskog sustava. Obrađene su komunikacijske mreže sa naglaskom na MPI, Profibus i SCADA programe za sučelje čovjek-stroj. Za konkretni sustav od četiri male hidroelektrane na jednom slivu predložene su moguće strukture informacijskog sustava za međusobnu komunikaciju i komunikaciju u odnosu na nadređeni centar vođenja. Izvršena je ekonomska analiza projekta investiranja u sustav za komunikaciju i dano ekonomsko obrazloženje za investiranje u sustav. Analizom kriterija učinkovitosti predložena je optimalna struktura i tehničko rješenje sustava vođenja. U prilogu su date sheme vezivanja za jednu malu hidroelektranu, a koje su osnova za izgradnju sustava međusobne komunikacije i komunikacije u odnosu na nadređeni centar vođenja. Ključne riječi: Mala hidroelektrana, MPI, Profibus, SCADA, centar vođenja