Programski model zasnovan na uslugama : doktorska disertacija - Milanović, Andro (A. Milanović ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Razvoj raspodijeljenih sustava i globalne mreže Internet omogućio je pojavu novih primjena računalnih sustava poput računalnog spleta, sveprisutnog računarstva i sustava poslovnog objedinjavanja. Konvencionalne metodologije razvoja kao što su objektno-orijentirano i komponentno računarstvo nisu prikladne za primjenu u nepostojanoj i globalno raspršenoj okolini Interneta. Osnovni razvojni model u sustavima zasnovanim na uslugama stoga je kompozicija usluga koja kombiniranjem i povezivanjem pojedinačnih usluga stvara nove složene usluge ili primjenske sustave. Postojeći sustavi za kompoziciju usluga zasnovani su na centraliziranoj upravljačkoj arhitekturi koja narušava pouzdanost raspodijeljenog sustava i onemogućuje njegov razmjerni rast. U doktorskoj disertaciji predložen je i opisan novi programski model zasnovan na uslugama namijenjen razvoju potpuno raspodijeljenih sustava. Osnovna načela programskog modela zasnovanog na uslugama su virtualizacija računalnih sredstava putem usluga, dvoslojno upravljanje postavljanjem usluga na računalnu infrastrukturu, troredna logička arhitektura, raspodijeljeno nadgledanje i upravljanje sustavom te višeslojni postupak postavljanja primjenskih sustava. Izvorni doprinos predloženog modela je troredna logička podjela arhitekture sustava u skup primjenskih usluga koje ostvaruju obradbenu logiku, skup komunikacijskih i sinkronizacijskih usluga koje omogućuju povezivanje dijelova raspodijeljenog sustava i skup raspodijeljenih programa koji povezuju primjenske usluge u logičku cjelinu primjenom komunikacijskih i sinkronizacijskih usluga. U disertaciji je opisana i razvojna okolina PIE koja omogućuje ostvarenje raspodijeljenih sustava primjenom programskog modela zasnovanog na uslugama. Nadalje, svojstva ostvarenog programskog modela zasnovanog na uslugama ispitana su mjerenjem svojstava različitih parametara primjenskih sustava. Provedena mjerenja pokazuju da je raspodijeljeni model nadgledanja i upravljanja složenim raspodijeljenim sustavima znatno učinkovitiji od centraliziranih modela. Ključne riječi: Raspodijeljeni sustavi, računarstvo zasnovano na uslugama, programski model, koopeticija.