Upravljanje parametrima višemedijske sjednice u UMTS mreži : magistarski rad - Komerički, Hrvoje (H. Komerički ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Mreža treće generacije Universal Mobile Telecommunications System (UMTS) svojom arhitekturom spada u skupinu mreža nove generacije. Model upravljanja parametrima višemedijske sjednice opisan u ovome radu temelji se na arhitekturi UMTS mreže, posebice na arhitekturi podsustava IP Multimedia Subsystems (IMS) te protokola Session Initiation Protocol (SIP). Pristup višemedijskim uslugama kroz IMS moguć je s različitih vrsta korisničkih pristupnih terminala iz različitih pristupnih mreža. Također, korisniku bi trebalo biti omogućeno specificiranje preferencija vezanih uz višemedijsku uslugu koju želi. U ovom rada obrađena je arhitektura mreže treće generacije, s naglaskom na standarde za opis i upravljanje višemedijskom sjednicom, te je predložen model upravljanja parametrima višemedijske usluge u UMTS mreži koji rješava problem pristupa višemedijskoj usluzi s različitih terminala uz definiranje korisničkih preferencija. Pritom se posebno vodilo računa o parametrima sjednice koji se odnose na strujanje višemedijskog sadržaja. Model se sastoji od nekoliko funkcijskih entiteta koji omogućuju opisivanje korisničkih preferencija i karakteristika korisničkog terminala te odabir korisniku najprimjerenije usluge. Model čine sljedeći entiteti: klijent, proces izrade konačnog klijentskog profila, profili usluge te proces usklađivanja. Model omogućuje korisniku da korištenjem klijenta odabere klijentski profil koji se zatim putem SIP korisničkog agenta prosljeđuje SIP posredničkom poslužitelju. U procesu izrade konačnog klijentskog profila izrađuje se konačni klijentski profil na osnovu parametara iz klijentskog i pretplatničkog profila. Proces usklađivanja određuje potencijalne parametre usluge na osnovu profila usluge i konačnog klijentskog profila. Korisniku najprimjerenija usluga odabire se nakon što korisnik potvrdi skup potencijalnih parametara. Kao signalizacijski protokol u modelu se koristi protokol SIP. Model je preslikan na entitete podsustava IMS, programski izveden i verificiran na prototipu u laboratorijskom okruženju. Ključne riječi: Parametri višemedijske usluge, višemedijska usluga, mreža treće generacije, Mobile Telecommunications System (UMTS), IP Multimedia Subsystems (IMS), Session Initiation Protocol (SIP), model upravljanja parametrima višemedijske usluge, višemedijski sadržaj, klijentski profili, profili usluge, korisničke preferencije, pristupni terminali