Model višeslojne aplikacije u sustavu interaktivne televizije : magistarski rad - Ćurin, Tomislav (T. Ćurin ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Rad se bavi metodama implementacije interaktivne aplikacije koja funkcionira unutar sustava interaktivne televizije sa satelitskim povratnim kanalom. Aplikacija je temeljena na standardu MHP za interaktivnu televiziju. U uvodnom dijelu rada dan je sažeti opis tehnologije digitalne televizije te je objašnjen koncept interaktivne televizije. Arhitektura set-top boxa i značajke standarda MHP opisane su u onoj mjeri kojoj je to potrebno za bolje razumijevanje implementirane aplikacije. Navedena su neka sporna pitanja vezana uz standard MHP koja bi mogla usporiti njegovo prihvaćanje. Opisan je J2EE model višeslojne arhitekture te su specificirane prednosti njegove primjene kod aplikacija za interaktivnu televiziju. Dan je pregled aplikacije implementirane po tom modelu, s posebnim osvrtom na klijentski sloj i sloj poslovne logike. Navedeni su problemi izrade grafičkog korisničkog sučelja kod aplikacija za interaktivnu televiziju. Predložen je i detaljno opisan programski kostur za personalizaciju grafičkog korisničkog sučelja unutar sustava za interaktivnu televiziju te su navedeni primjeri njegova korištenja. Kao dio sloja poslovne logike razvijeno je komunikacijsko sučelje koje omogućuje jednostavniji razvoj i testiranje aplikacija u okruženju gdje satelitska mreža nije prisutna. Ključne riječi: interaktivna televizija, digitalna televizija, MHP, J2EE, višeslojna aplikacija, programski kostur, grafičko korisničko sučelje, personalizacija, satelitski interaktivni sustav