Automatizirano kliničko mjerenje biomehanike i kineziologije hoda : magistarski rad - Heimer, Željko (Ž. Heimer ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Čovječji hod predstavlja kvazicikličke kretnje tijela koje se ponavljaju u koracima, a čiji rezultat je kretanje tijela prema naprijed. Pri tom se može promatrati samo jedan ciklus, uz pretpostavku da su svi ostali više-manje jednaki. Iako je to samo približno točno, to je razumna pretpostavka, jer i uz sve varijacije koje se mogu opaziti kod raznih osoba ili kod iste osobe uz promjene brzine hoda, dužine koraka, vrste obuće i slično, ipak postoje brojni zajednički elementi. Mjerenje i analiza ljudskog hoda pripadaju znanstvenim i stručnim područjima kineziologije, medicine te nekoliko tehničkih disciplina, a svoju praktičnu primjenu imaju u različitim područjima od kojih, među ostalim, treba istaknuti i računalnu animaciju. Možda je najvažnija primjena vrednovanja hoda u medicinsko-dijagnostičke svrhe za dijagnostiku patoloških oblika hoda, utvrđivanje otklona, praćenje učinaka terapije, odnosno vrednovanje rezultata liječenja. U ovom je radu razvijen standardni mjerni protokol za biomehaničko i kineziološko vrednovanje hoda automatiziranim kliničkim sustavom, predstavljene su metode obrade i prikaza signala i podataka, te su kao rezultat prikazane normativne vrijednosti parametara kinetike i kinematike hoda zdravih muškaraca srednjih godina, koji mogu biti dobra podloga odgovarajućim mjerenjima patološkog hoda. Predložen je novi način prikaza rezultata mjerenja hoda upotrebom Manal-Stanhopeovog prikaza. Ključne riječi: ljudski hod, kinematika, kinetika, sila reakcije podloge, inverzni dinamički pristup