Posrednički model za prikupljanje procesnih podataka u sustavu SCADA : magistarski rad - Martinić, Ante (A. Martinić ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Komunikacijske arhitekture srednjeg sloja sve se više koriste u suvremenim raspodijeljenim računalnim sustavima. Primjena tradicionalnih komunikacijskih arhitektura za integraciju komponenti raspodijeljenog sustava pojednostavljuje razvoj, ali i ograničava mogućnosti iskorištavanja različitih platformi. Interakcija komponenti pisanih u različitim programskim jezicima i izvršavanim različitim na sklopovskim platformama i operacijskim sustavima nije jednostavno ostvariva. U posljednjih nekoliko godina razvije su se komunikacijske arhitekture srednjeg sloja temeljene na jeziku XML. Ove arhitekture omogućavaju istinsku platformsku i jezičnu neovisnost te tako omogućavaju integraciju komponenti u heterogenim okruženjima. U današnjim sustavima SCADA tehnologije temeljenje na jeziku XML još uvijek nisu u široj primjeni. Rad se bavi postupkom prikupljanja procesnih podataka u sustavima SCADA temeljenom na jeziku XML. Identificirani su ograničavajući faktori primjene arhitektura temeljenih na jeziku XML u procesu prikupljanja procesnih podataka te je dan prijedlog rješenja uočenih nedostataka. Implementirana je programska podrška testnog sustava na temelju kojeg su ispitana svojstva predloženog rješenja. Ključne riječi: SCADA, prikupljanje procesnih podataka, XML, XML-RPC, Web Services, SOAP, raspodijeljeni sustavi 108