Višedretveni ugrađeni sustavi zasnovani na monitorima : doktorska disertacija - Jelenković, Leonardo; Budin, Leo (Zagreb : L. Jelenković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U radu su razmatrani višedretveni ugrañeni sustavi s minimalnim sklopovljem, tj. s ograničenim spremničkim prostorom i jednostavnijim procesorima. Razmatran je način ostvarenja takvih sustava uporabom monitora kao jedinog sinkronizacijskog mehanizma. Meñu prikazanim modelima monitora odabran je i opisan onaj koji svojim svojstvima najbolje odgovara uporabi u ugrañenim sustavima. Uz sam monitor prikazane su dvije metode za rješavanje problema inverzije prioriteta koje se jednostavno ugrañuju u funkcije monitora. Korištenje odabranog monitora prikazano je na nekoliko klasičnih problema sinkronizacije dretvi. Prikazane su mogućnosti izgradnje bitnih funkcija operacijskog sustava korištenjem monitora. Funkcije za ostvarenje monitora osim u detaljnom opisnom jeziku napravljene su i u strojnom jeziku ARM7 procesora. Zasnivanje ugrañenog sustava na monitorima prikazano je na dva primjera. Analizom funkcija i njihovog ostvarenja u strojnom jeziku dobivena je kvantitativna ocjena predloženog rješenja, kako u zauzeću spremničkog prostora, tako i u trajanju funkcija. Rezultati istraživanja ukazuju da je rješenje s monitorima pogodno za sustave kojima nisu potrebni složeni rasporeñivači dretvi. Pored toga, monitori značajno smanjuju potrebni spremnički prostor u usporedbi s rješenjima u obliku operacijskog sustava ili samo njegove osnovne jezgre, istovremeno nudeći vrlo moćno sredstvo sinkronizacije.
Ključne riječi: ugrañeni sustavi, višedretvenost, monitori, sinkronizacija, jezgra operacijskog sustava, minimalno sklopovlje, ARM7.
Multithreaded embedded systems with limited memory and simpler processors were examined and methods of building such systems using only one synchronization mechanism – monitors are discussed. Different monitor concepts are shown and regarding their usage in embedded system the appropriate one is chosen. The selected monitor with and all necessary data structures is described along with two simple methods for solving priority inversions that can be simply built-in. Usage of the selected monitor is shown on several classical synchronization problems. Methods of implementing some core operating system functions with monitors are also presented. For analysis purposes monitors are implemented in assembly language for ARM7 processor. Building multithreaded embedded system based on monitors is shown on two examples. Quantitative analysis concerning needed memory, execution time of its functions is performed using monitor model and its implementation in assembly language. Results of analysis show that monitor concept is appropriate for systems that don’t need advanced task schedulers but need a powerful synchronization mechanism and that systems built only on monitors require significantly less memory in comparison to systems using an operating system or just some minimal kernel.
Keywords: embedded systems, multithreading, monitors, synchronization, kernel, minimal hardware, ARM7.
Bibliografija str. 125-131.