Višedretveni ugrađeni sustavi zasnovani na monitorima : doktorska disertacija - Jelenković, Leonardo (L. Jelenković ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
U radu su razmatrani višedretveni ugrañeni sustavi s minimalnim sklopovljem, tj. s ograničenim spremničkim prostorom i jednostavnijim procesorima. Razmatran je način ostvarenja takvih sustava uporabom monitora kao jedinog sinkronizacijskog mehanizma. Meñu prikazanim modelima monitora odabran je i opisan onaj koji svojim svojstvima najbolje odgovara uporabi u ugrañenim sustavima. Uz sam monitor prikazane su dvije metode za rješavanje problema inverzije prioriteta koje se jednostavno ugrañuju u funkcije monitora. Korištenje odabranog monitora prikazano je na nekoliko klasičnih problema sinkronizacije dretvi. Prikazane su mogućnosti izgradnje bitnih funkcija operacijskog sustava korištenjem monitora. Funkcije za ostvarenje monitora osim u detaljnom opisnom jeziku napravljene su i u strojnom jeziku ARM7 procesora. Zasnivanje ugrañenog sustava na monitorima prikazano je na dva primjera. Analizom funkcija i njihovog ostvarenja u strojnom jeziku dobivena je kvantitativna ocjena predloženog rješenja, kako u zauzeću spremničkog prostora, tako i u trajanju funkcija. Rezultati istraživanja ukazuju da je rješenje s monitorima pogodno za sustave kojima nisu potrebni složeni rasporeñivači dretvi. Pored toga, monitori značajno smanjuju potrebni spremnički prostor u usporedbi s rješenjima u obliku operacijskog sustava ili samo njegove osnovne jezgre, istovremeno nudeći vrlo moćno sredstvo sinkronizacije. Ključne riječi: ugrañeni sustavi, višedretvenost, monitori, sinkronizacija, jezgra operacijskog sustava, minimalno sklopovlje, ARM7.