Višeagentski sustav za upravljanje ugovorima o razini usluge na elektroničkom tržištu telekomunikacijskih usluga : doktorska disertacija - Tržec, Krunoslav (K. Tržec ; Fakultet elektrotehnike i računarstva, 2005)
Doktorska disertacija istražuje automatizaciju upravljanja ugovorima o razini usluge primjenom višeagentskog sustava na elektroničkom tržištu telekomunikacijskih usluga. Višeagentski sustav za upravljanje ugovorima o razini usluge specificiran je primjenom metodologije za razvoj agentskih sustava MESSAGE. Predloženo je rješenje za automatizirano upravljanje znanjem o poslovnim partnerima i strategijama na agentskom elektroničkom tržištu telekomunikacijskih usluga zasnovano na formalnom specificiranju oglasa, ponuda i ugovora o razini usluge putem ontologija zasnovanih na opisnoj logici i primjeni deklarativnih poslovnih pravila. Utvrđeni su uvjeti koje programski agenti moraju zadovoljiti prilikom primjene konverzacijskih protokola u procesu pregovaranja ugovora o razini usluge na elektroničkom tržištu telekomunikacijskih usluga. Razmotreni su tržišni mehanizmi koji omogućuju automatizaciju pregovaračkog procesa na e-tržištu telekomunikacijskih usluga i predloženo rješenje za automatizaciju pregovaranja o ugovorima o razini usluge primjenom elektroničkih aukcija i specificiranjem poslovnih strategija sudionika na elektroničkom tržištu putem deklarativnih poslovnih pravila u bazama znanja o poslovnim strategijama. Verifikacija predloženog višeagentskog sustava za upravljanje ugovorima o razini usluge provedena je simulacijom trgovanja optičkim kapacitetom na elektroničkom tržištu telekomunikacijskih usluga primjenom dvostruke aukcije. Oblikovanje strateškog ponašanja agenata ograničene racionalnosti realizirano je primjenom algoritama učenja. Analiza strateškog ponašanja agenta ograničene racionalnosti, zasnovana na evolucijskom modelu dinamike replikatora, identificirala je strateški stabilna ravnotežna stanja tj. dugoročno stabilne poslovne strategije u ovisnosti o broju agenata koji trguju na elektroničkom tržištu. Ključne riječi: višeagentski sustav, upravljanje ugovorima o razini usluge, elektroničko tržište, dvostruka aukcija, elektroničko pregovaranje, koordinacija agenata, evolucijska teorija igara, dinamika replikatora, opisna logika, ontologija